back to blog

5 leuke spelletjes om binnen te spelen met je hond

Een regenachtige dag is niet leuk voor jou en al zeker niet voor je hond. Jij mist het om een frisse neus te halen, je hond is verknocht aan z’n dagelijkse fysieke uitdaging. Laat de neerslag de pret niet bederven. Dat je ook binnen fijn met je hond kan spelen, bewijzen de vijf spelletjes die je in dit artikel ontdekt. Is het geen weer om je hond door te jagen? Speel dan binnen!

1.     Zoek het snoepje

“Zoek het snoepje” is een fantastisch spelletje dat de hersenen en de neus van je hond aan het werk zet. Met al die verstopplaatsen in huis is het een ideale activiteit om binnen met je hond te doen.

Moeilijkheid

Benodigdheden?

Leertijd

Gemakkelijk

Snoepjes zoals de Delcon Treats en een rustige plek

1 tot 4 weken

 

De voorbereiding

Voor je “Zoek het snoepje” begint te spelen, zoek je een rustig plekje in huis. Hou enkele van de favoriete snoepjes van je hond bij de hand. Wees geduldig. De ene hond snapt het spelletje meteen, de andere heeft wat meer tijd nodig. Hoe jonger je hond, hoe makkelijker hij het zal oppikken.

Hoe snel je hond ook leert, hou het leuk voor jullie beide. Zelfs al lukt het niet meteen, weet dat je hond aan het leren is en zijn brein hard aan het werken is.

Aan de slag

  1. Vraag je hond om te zitten en te blijven.
  2. Toon je hond het snoepje en gooi het op de grond.
  3. Geef je hond de toestemming om het snoepje te halen.

Dat doe je door bijvoorbeeld “Zoek!” te zeggen. Herhaal deze stap enkele keren zodat je hond snapt wat de bedoeling is.

  1. Laat je hond terug naar jou komen.

Om het spelletje uitdagender te maken, doe je het volgende:

  • Gooi het snoepje steeds verder. Het is de bedoeling dat je hond blijft zitten tot je hem vraagt het snoepje te zoeken.
  • Verstop het snoepje achter, in of onder iets. Gebruik bijvoorbeeld een snuffelmat om je snoepje in te verstoppen.

Heeft je hond het moeilijk om te blijven zitten tot je toestemming geeft het snoepje te halen? Werk dan met een lijntje tot je hond zijn impulsen beter onder controle heeft.

2.    Touwtje-trek

Door touwtje-trek te spelen, kan je hond zijn energie meteen kwijt. Speel het bijvoorbeeld als je een langere tijd van huis bent geweest en je hond al die tijd alleen was. Je overactieve hond is na enkele minuten touwtje-trek al heel wat kalmer en dankbaar voor alle aandacht!

Moeilijkheid

Benodigdheden?

Leertijd

Gemakkelijk

Snoepjes zoals de Delcon Treats, een stevig touw

2 tot 7 dagen

De voorbereiding

Kies een speeltje op maat van je hond. Het spreekt voor zich dat een uit de kluiten gewassen Tervuurse Herder een steviger touw vraagt dan een Jack Russel. Je vindt speciale touwen voor honden in een dierenspeciaalzaak of je knutselt zelf een speeltje ineen door enkele lappen stof stevig aan elkaar te knopen.

Maak je hond enthousiast zodat hij zich gemotiveerd voelt om z’n tanden in het speeltje te zetten. Met een snoepje als beloning wordt dit vast en zeker één van z’n favoriete spelletjes.

Aan de slag

  1. Zoek een plekje in huis met voldoende plaats om touwtje-trek te spelen

Hou het touw bij de hand en enkele snoepjes in je broekzak.

  1. Presenteer het touw aan je hond

Hou het touw voor hem. Niet elke hond zal meteen interesse tonen. Doe er zelf enthousiast over, laat het voor zijn neus bengelen of verleid hem met een snoepje.

  1. Moedig je hond aan om te trekken

Verbind er ook een commando aan zoals “Trek!”. Hou het speels zodat je hond snapt dat het een spelletje is.

  1. Wacht op contact

Elke aanraking met het touw of speeltje is een reden voor een beloning. Zo weet je hond dat als hij interesse toont, hij een snoepje krijgt.

  1. Wees consequent en geduldig

Herhaal dit proces enkele keren maar verleg steeds z’n grenzen. Vraag meer interesse van je hond in ruil voor een snoepje. Doe dit tot hij snapt dat hij aan het touw hoort te trekken. Geef hem daarna pas een snoepje in ruil voor 10 seconden touwtje-trek, 20 seconden touwtje-trek, 30 seconden touwtje-trek, … Op termijn heeft hij enkel nog jouw commando “Trek!” nodig om te weten wat je van hem vraagt. 

3.    Welke hand?

“Welke hand?” is een heel eenvoudig spelletje dat je om het even waar en wanneer kan spelen. Het enige wat je nodig hebt is enkele snoepjes en je handen.

Moeilijkheid

Benodigdheden?

Leertijd

Gemakkelijk

Snoepjes zoals de Delcon Treats

2 tot 7 dagen

De voorbereiding

“Welke hand?” stelt de hersenen en de neus van je hond op de proef. Je vraagt hem niet enkel z’n reukvermogen te gebruiken, je stimuleert ook het denkvermogen van je hond. Dit alles in een heel eenvoudig maar oh zo leuk spelletje. Het enige wat je nodig hebt, zijn je handen en enkele van z’n favoriete snoepjes.

Gebruik in het begin bij voorkeur snoepjes die sterk ruiken, zoals onze snoepjes met zalm, eend of lam. Heeft je hond een favoriete snack? Kies die dan uit. Zo krijg je hem extra gemotiveerd.

Aan de slag

  1. Snoepje in de hand

Vraag de aandacht van je hond en toon hem dat je een snoepje in één van je handen hebt. Sluit beide handen en presenteer ze aan je hond.

  1. Welke hand?

Vraag je hond “Welke hand?” en wacht tot hij een voorkeur toont voor één van je handen. Open vervolgens die hand. Heeft hij het bij het rechte eind? Dan heeft hij het snoepje gewonnen! Was hij verkeerd? Toon dan het snoepje maar geef het niet. Probeer het spelletje opnieuw tot je hond het juist heeft.

Wil je het spelletje uitdagender maken? Verstop je beide handen dan achter je rug en wissel het snoepje tussen je handen. Zo weet je zeker dat je hond enkel op zijn geur rekent en niet op wat hij ziet.

4.    Het bekertjes-spelletje

Het bekertjes-spelletje bouwt voort op het “Welke hand?”-spelletje. Het principe is hetzelfde met dat verschil dat je bekertjes gebruikt in plaats van je handen. Vindt jouw hond meteen onder welk potje je het snoepje hebt verborgen?

Moeilijkheid

Benodigdheden?

Leertijd

Gemakkelijk

Snoepjes zoals de Delcon Treats, 3 bekertjes

1 tot 4 weken

 

De voorbereiding

De enige voorbereiding die dit spelletje vraagt, is drie bekertjes. Kies voor plastic en niet voor glas of papier. Papier is niet stevig genoeg en glas kan breken. Maak een gaatje in de onderkant van elk bekertje zodat je hond het snoepje kan ruiken. Eens je hond het spelletje goed kent, gebruik je bekertjes zonder gaatje.

Aan de slag

  1. Vraag de aandacht van je hond
  2. Verstop een snoepje onder een bekertje
  3. Vraag je hond om het snoepje te vinden

Om dit spelletje moeilijker te maken, voeg je simpelweg extra bekertjes toe.

5.    Samen opruimen

Na een speelmomentje met de hond ligt je huis er gegarandeerd rommelig bij. Waarom niet het nuttige aan het aangename koppelen en je hond leren zijn eigen spullen op te ruimen?

Moeilijkheid

Benodigdheden?

Leertijd

Moeilijk

Snoepjes zoals de Delcon Treats, enkele speeltjes en een mand om de speeltjes in op te bergen

2 tot 6 weken

 

De voorbereiding

Neem er de doos, mand of ton bij waarin je de speeltjes van je hond verzamelt. Slingeren er nog geen speeltjes rond, leg er dan enkele op de grond. Hou ook enkele snoepjes bij de hand om je hond te belonen.

Je hond leren opruimen is niet makkelijk. Zorg ervoor dat je hond al de basis kent zoals “zit” en “blijf”. Lukt het niet na één sessie? Wees geduldig en consequent. Je hond heeft tijd nodig om nieuwe dingen te leren. Geloof ons: hij is het wachten waard!

Leren opruimen stimuleert de hersenen van je hond en laat hem z’n overtollige energie kwijtraken. Eens de speeltijd over is en alles is opgeruimd, is je hond voldaan en klaar voor z’n welverdiende dutje.

Aan de slag

  1. Leer je hond om een speeltje te nemen.

Hiervoor hou je z’n favoriete speeltje voor z’n snoet. Net voor hij het speeltje wil nemen, zeg je “Pak!”.

  1. Leer je hond om het speeltje los te laten.

Nu je hond z’n speeltje vast heeft, verleid je hem met z’n favoriete snoepje met zalm, eend of lam. Van zodra hij voor het snoepje kiest en het speeltje laat vallen, zeg je “Los!”.

  1. Leer je hond z’n speeltje in de mand leggen.

Leg daarvoor enkele speeltjes rond de mand, wijs naar een speeltje en zeg “Pak!”. Van zodra je hond het speeltje vast heeft, begeleid je hem met een snoepje richting de mand. Eens zijn hoofd boven de mand is, zeg je “Los!”. Valt het speeltje in de mand, beloon je je hond met het snoepje.

  1. Leg de speeltjes verder van de mand.

Blijf verder oefenen met de snoepjes maar verminder het aantal keren dat je je hond beloont. Introduceer het oppakken en in de mand laten vallen van de speeltjes geleidelijk aan als “Opruimen!”.

  1. Herhalen, herhalen, herhalen.

Herhaal het opruimen elke dag gedurende minimum twee weken. Merk je dat je hond een stap niet zo goed onder de knie heeft, oefen dan specifiek op dat commando.

 Delcon blog

 

Waarom binnenspelen met je hond?

Nu je weet hoe je je hond ook binnenshuis entertaint, laten we even in het brein van je hond duiken en ontdekken waarom spelen zo belangrijk is.

Waarom spelen honden?

Als je hond al in je leven is sinds hij puppy is, zat je op de eerste rij toen hij op het toppunt van z’n speelsheid zat. Puppy’s leren over de wereld rondom hen door te spelen. Ze onderzoeken hun omgeving met hun neus, tong en tanden. Zo leren ze wat aanvaardbaar sociaal gedrag is en wat hun grenzen zijn.

Ook volwassen honden blijven spelen, zowel met hun baasje als met andere honden. Meer nog: honden spelen het liefst in gezelschap. Dat ze speels blijven wil niet zeggen dat ze nooit volwassen worden. Spelen vervult enkele belangrijke functies. Hieronder vind je er vijf.

1.     Spelen is gezond

Spelen heeft niet enkel fysieke voordelen, je stimuleert er ook de hersenen van je hond mee. Via een spel raakt je hond z’n opgebouwde energie kwijt. Zelfs een korte sessie van 5 à 10 minuten maakt een wereld van verschil. Ook jij ervaart vast en zeker de voordelen van wat extra beweging in je dagelijkse routine.

Het is ook een ideale manier voor je hond om stress van zich af te schudden. Hij geniet met volle teugen als hij tijd met jou spendeert. Studies verwijzen ook naar de kalmerende effecten van honden op mensen. Mensen met een hond zouden een lagere bloeddruk hebben en minder kans maken op hartziekten. Wat er ook van aan is, een speelkwartiertje met je hond inlassen, heeft voordelen voor je hond en voor jezelf.

2.     Een hond kan zich vervelen

Net zoals wij vervelen honden zich soms. Dat gebeurt als ze te weinig uitdaging krijgen. Door te spelen, te wandelen en mentale stimulans, blijven ze geëntertaind en gaan ze kattenkwaad uit de weg.

Een hond die zich verveelt, herken je aan gedrag zoals blaffen zonder reden, je spullen kapot bijten, je storen terwijl je werkt, je bloemperk omwoelen, … Door af en toe een spelletje te introduceren, vermijd je dit. Dat hoeven niet per se fysieke spelletjes te zijn, ook denkspelletjes doen de verveling van je hond verdwijnen.

3.     Spelen = leren

Als je hond speelt, staan al z’n zintuigen op actief. Het is daarom ook een van de leukste manieren om je hond te trainen. Geloof het of niet: een spelletje spelen, is je hond iets aanleren. Terwijl je met hem speelt, geef je hem namelijk een taak. Vervult hij die taak, wordt hij beloond. De leukste manier voor een hond om te leren en te blijven leren.

4.     Een nog hechtere band

Net zoals speeltijd puppy’s alles over relaties en sociale vaardigheden leert, toon je met spelen aan je hond dat je er voor hem bent. Hij krijgt jouw onverdeelde aandacht en leert je vertrouwen. Hij komt bijvoorbeeld te weten dat als hij het balletje dat jij net hebt weggegooid terugbrengt, jij dat balletje opnieuw zal weggooien. Hij leert dat sommige van jouw acties voorspelbaar zijn. Dat geeft je hond vertrouwen.

5.     Je hond wordt meer zelfzeker

Een spelletje doet beroep op het deel van de hersenen van je hond dat instaat voor het nemen van beslissingen en het controleren van impulsen. Honden die vaak spelen, blaken van zelfvertrouwen. Ze kunnen erop vertrouwen dat ze de juiste keuze zullen maken. Zowel in interactie met jou als met soortgenoten.

Veelgestelde vragen over binnen spelen met je hond

Hoe vaak moet ik met mijn hond spelen?

Het is belangrijk om elke dag met je hond te spelen. Dat is belangrijk voor hun mentaal en fysiek welzijn.

Hoe lang moet ik spelen met mijn hond?

In een ideale wereld krijgt een hond elke dag een half uur tot twee uur speeltijd. Dat lijkt enorm veel, zeker als je een fulltime job hebt. Denk daarom na welke momenten je kan omtoveren tot een spel. Bijvoorbeeld etenstijd. Waarom je de brokken van je hond in een kom gieten als je er ook spelletjes zoals “Welke hand?” of “het bekertjes-spelletje” mee kan spelen. Ook je dagelijkse wandeling leuk je eenvoudig op met een van de bovenstaande spelletje.

Moet ik mijn hond de hele dag entertainen?

Honden krijgen graag aandacht. Spendeer dan ook zoveel mogelijk tijd met je hond. Een spelletje introduceren is een perfecte manier om zijn energieniveau te doen dalen en hem mentaal uit te dagen. Zo slaagt hij er beter in om zijn spreekwoordelijke emmertje te legen.

De meeste volwassen honden slapen minstens 12 uur per dag. Hem aanleren om rust te vinden is minstens even belangrijk als voldoende entertainment.

 

 

0 comment